Az adatainkat fenyegető veszélyek sokfélék és igen eltérő jellegűek, amikor az adatbiztonság kerül szóba ezek mindegyikére tekintettel kell lennünk, az alábbi összefoglaló ebben jelent segítséget.

Adatmentés

Fontos a biztonsági másolat(ok) tárolásának helyszíne, ha fizikailag azonos helyen van az éles adatokkal, akkor egy betörés, vagy tűzvész az adatok eredeti példányával, akkor magas a kockázata annak hogy a mentés ellenére egyszerre elveszítjük az összes adatunkat. Ez ellen védelmet jelent ha rendelkezünk távoli mentéssel, ami nem a telephelyünkön van. Ezzel egyúttal a szabotázs ellen is védettebbek lesznek az adataink. Ha a múltban készült mentéseket tároljuk, akkor a véletlen adattörlés áldozatául esett adatainkat vissza tudjuk állítani. A mentési megoldások egy része önmagában képes különböző korábbi időpontok adatállomány állapotait helyreállitani, jellemzően az utolsó 30 napban npi szinten, korábban heti vagy havi egy állapotot. A fentiekből látható, hogy az adatainkat fenyegető veszélyek jelentős részben az emberi tényezőnek köszönhetőek, és teljes egészében emiatt nem is zárhatóak ki. Akinek hozzáférése van egy adathoz, elő tudja azt állítani (munkaköréből adódóan) az képes azt valamilyen formában ellopni is.

Adatvesztés

Adatvesztés keletkezhet az adatokat tároló eszköz (merevlemez, ssd, dvd, vagy akár a teljes fájlszerver) fizikai vagy logikai sérüléséből. Leggyakoribb a merevlemez meghibásodása, az adatvesztéseket rendszeres és megbízható adatmentéssel ki tudjuk védeni. Az adattároló sérülése a rajta lévő összes adatot is érintheti, létezik olyan eset is amikor csak egyes fileok sérülnek meg. A sérült adattárolókról erre specializálódott cégek az esetek egy részében az adatokat helyre tudják állítani, ennek a költségei azonban magasak, bizonyosan drágább mint az adatmentés megoldása lett volna.

Adatok véletlen törlése

Legjellemzőbb esete amikor egy régebbi dokumentum alapján készítünk egy újat, és nem új néven mentjük el, hanem felülírjuk a régit. Ezt abban az esetben tudjuk kivédeni, ha észrevesszük a hibát, és van mentésünk is a korábbi állapotról. Ez esetben az adatok visszaállíthatóak a mentésből.

Szabotázs

Jellemzően az adatok szándékos törlését vagy a számítástechnikai eszközök tönkretételét értjük alatta. Vagy olyan felhasználó követi el akinek hozzáférése van az adatainkhoz, vagy azok egy részéhez., vagy az informatikai rendszerünk hiányosságait, biztonsági réseit kihasználó hackerek követhetik el, akár kedvtelésből, akár valakinek a megbízásából. Az informatikai betörések gyakran kezdődnek egy vagy több munkavállaló felhasználói jelszavának megszerzésével.

Adatlopás

Konkurencia, vagy konkurenciához átigazolni készülő munkavállaló a jellemző elkövetője. Tökéletesen megakadályozni sajnos nem is lehet, aki a szerződéseinket szövegszerkesztőben szerkeszti, az igy vagy úgy de hozzáfér ezek információtartalmához. Azt meg lehet akadályozni hogy a saját munkahelyi számítógépéről CD-re az adatokat, de azt hogy a telefonjával lefényképezze a képernyőjét vagy a kinyomtatott szerződést, azt gyakorlatilag lehetetlen. A cél a maximális elérhető biztonság elérése, mindenki csak annyi adatot érhessen el amennyi a napi munkájához feltétlenül szükséges.