Az Adatkocka hol van elhelyezve?

Az Adatkocka bárhol elhelyezhető az Ön cégében, az egyetlen kritérium, hogy a belső hálózathoz kapcsolódjon. Fizikailag lehet egy irodában, tárgyalóban (zaj nélkül üzemel), vagy akár szerverteremben is. A fontos, hogy a belső hálózathoz kapcsolódjon (akár csak a wlan router-hez) ahova teszik.

Mikor és hol titkosítódnak az adatok?

Az adatok a lezárt Adatkockán kerülnek titkosításra, és már titkosított állapotban történik a továbbítás a távoli szerverekre. Így ha valaki mentés közben meg is szerzi a backup file-t, ugyanúgy nem tud az adatok tartalmához férni, mintha magát az Adatkockát szerezné meg.

Az adattovábbítás hogy történik?  

Az Adatkocka naponta, az Ön által beállított időpontban automatikusan menti a titkosított adatokat Interneten keresztül a távoli szerverekre.

Hogyan fér hozzá a munkatárs?

A jogosultságot kapott munkatársak hálózati meghajtóként látják az Adatkockát (például a C: és D: meghajtók mellett megjelenik egy harmadik), azt az általuk használt bármilyen file-kezelővel elérik. Minden munkatársnak van egy saját könyvtára, amit a többiek nem látnak, ide mentheti a saját bizalmas adatait. Ezen kívül van egy közös könyvtár, amit valamennyi munkatárs elér korlátozás nélkül.

Mekkora cégnek éri meg ezt használni?

Az Adatkocka használata nincsen cégmérethez kötve (használhatják magánszemélyek vagy szervezetek is). Azoknak érdemes Adatkockát rendszerbe állítani, akik a következő három kérdésből akár csak egyre is igen választ adnak:

  1. fontos, hogy a cégben keletkezett valamennyi adatról legyen olyan másolat ami mindig és minden körülmények között rendelkezésre áll, és bármi történik, visszaállítható legyen?
  2. fontos, hogy a cég adatai titkosítva legyenek, és azokat senki illetéktelen ne láthassa, tartalmukról ne szerezhessen tudomást még ha meg is szerzi azokat?
  3. szükség van olyan könyvtárra, amit többen is elérnek, és ott egymással akár óriás méretű file-okat is megoszthatnak?

Ha az Adatkockában történik a titkosítás, ha ezt ellopják, akár fel is tudják törni a titkosítás módszerét?

Az AES-256 titkosítást feloldani kizárólag az Ön által megadott mesterjelszóval lehet. Ez nem kerül sehol eltárolásra, tehát az Adatkocka önmagában nem nyitható, azon a mesterjelszóval már titkosított adatok találhatóak csak. Az AES-256 kulcs erősségére jellemző, hogy a Wikileaks a teljes archívumát ezzel a kulccsal titkosítva mindenki számára elérhetővé tette (eddig több millióan töltötték le), de a jelszót nem publikálták (ezzel védik magukat, ha bármi történik az embereikkel, nyilvánosságra hozzák a kulcsot, aminek segítségével több millióan azonnal olvashatják a teljes adatbázist). Az adatbázist eddig sem a titkosszolgálatok, sem újságok, sem magánszemélyek nem tudták megnyitni.

A távoli szerveren vannak az adataim, látják a fizetesek.xls -tartalmát?

Nem látjuk, a szerverre már titkosított formában kerülnek fel az adatok, azok még az Ön Adatkockáján titkosításra kerülnek egyenként. Ebből adódóan sem a file neve, sem a kiterjesztése, a pontos mérete sem látszik, és természetesen a tartalma sem, az azokat tartalmazó könyvtárstruktúrát sem ismerheti meg senki a mentésből.  Egy információt tudunk a nálunk lévő fileokról, az egyenként történő titkosítás okán a darabszámukat.

Milyen internetkapcsolat kell az Adatkocka használatához? Elég az a sávszélesség ami van?

Az Adatkocka a napi automatikus mentéskor összehasonlítja a távoli szervereken és az Adatkockán tárolt file-okat, és csak azokról készít biztonsági másolatot, amik megváltoztak. Ha egy könyvtárban csak egy file módosult, akkor a mentéskor csak az az egy módosított file kerül a teljes könyvtárból mentésre, a változatlanul hagyott anyagok, (mivel azok megvannak már a szervereken egy korábbi mentésből) nem. Ennek köszönhetően az Adatkockán és a távoli szervereken tárolt file-ok pontosan megegyeznek egymással, de a napi mentés a kis méretnek köszönhetően csak rövid időt vesz igénybe.